Oplichting is, helaas, nog altijd aan de orde van de dag binnen de crypto industrie. Investeerders moeten ten alle tijden op hun hoede blijven voor oplichters en fraudeurs die het op hun zuurverdiende cryptocurrencies gemunt hebben. 

Een van die oplichters is de Russische Alexander Vinnik, Hij richtte een van de eerste bitcoin (BTC) exchanges, BTC-e, ooit op en deze exchange was onder meer betrokken bij de beruchte Mt. Gox hack, wat nog altijd een van de grootste hacks ooit in de geschiedenis van de crypto industrie is.

Bitcoin oplichter Vinnik moet op het matje komen

Er werd jaren geleden zeker 744.000 BTC gestolen van Mt. Gox en de meeste geldmiddelen die hier buit zijn gemaakt zijn nooit terug bij de rechtmatige eigenaren gekomen. BTC-e zou een rol hebben gespeeld bij deze hack. Daarnaast zou BTC-e zich ook schuldig hebben gemaakt aan een lange lijst van andere illegale praktijken. Uiteindelijk werd Alexander Vinnik voor zijn rol bij BTC-e in 2017 gearresteerd in Griekenland, toen hij hier met zijn familie op vakantie was.

Sindsdien werd hij vastgehouden in Griekenland en Frankrijk. Daarnaast streden er nog meer landen, waaronder Rusland en de Verenigde Staten, met elkaar om uitlevering voor uiteenlopende redenen. Alle drie de landen hadden schijnbaar nog een appeltje te schillen met Vinnik. Tot voor kort verbleef Vinnik in Franse hechtenis. Hier werd hij in 2020 ook veroordeeld tot 5 jaar celstraf voor het witwassen van geld.

Uitlevering aan de VS

Er lijkt nu verandering te komen in het strafproces van Vinnik. Volgens een Franse advocaat van Vinnik, Frederic Berlot, wordt Vinnik namelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, dat meldt CNN.

In de Verenigde Staten wordt Vinnik al sinds 2020 verdacht van een aantal zware misdrijven. Zo zou hij verantwoordelijk zijn voor ransomware aanvallen, hacken, identiteitsdiefstal, het omkopen van overheidsfunctionarissen en zelfs drugshandel. Hoogstwaarschijnlijk zal Vinnik in de Verenigde Staten veroordeeld worden voor nog een aantal van deze strafbare feiten en mogelijk hangt hem een behoorlijke celstraf, bovenop de vijf jaar die hij al heeft, boven het hoofd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.