De centrale bank van Argentinië (BCRA) heeft afgelopen donderdag aangegeven dat de financiële sector van het land geen services rondom digitale activa, die niet gereguleerd zijn, meer mag verlenen. Dit zorgt er eigenlijk voor dat alle cryptotransacties, zoals bitcoin (BTC), binnen de officiële economie worden verbannen.

Hoewel de inflatie hoger dan ooit is houdt Argentinië haar poot stijf met betrekking tot de maatregelen. De reden dat cryptocurrencies worden verbannen lijkt toch bij een afspraak met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te liggen.

IMF wil dat Argentinië bitcoin afkeurt

Het land heeft uiteindelijk toch besloten om het gebruik van cryptocurrencies te ontmoedigen nadat het International Monetary Fund (Internationaal Monetair Fonds) een lening van $45 miljard heeft goedgekeurd. Een maand nadat het land deze lening heeft gekregen kwamen ze met het verbod.

In de overeenkomst staat dat het land het gebruik van cryptocurrencies moet ontmoedigen om zo haar financiële sector te beschermen. In de brief van het IMF staat:

Om de financiële stabiliteit verder te waarborgen, nemen we belangrijke stappen om het gebruik van crypto-valuta’s te ontmoedigen met het oog op het voorkomen van witwassen, informaliteit en desintermediatie”, om de financiële veerkracht van het land te versterken.

De BCRA heeft aangegeven dat cryptocurrencies mogelijk gebruikt kunnen worden om geld mee wit te wassen of voor het financieren van terrorisme. Teven gaven ze aan dat cryptocurrencies niet traceerbaar zijn en hierdoor ideaal zijn voor het handelen van drug, wapens of prostitutie.

Witwassen met crypto komt weinig voor

Toch blijkt dit uit data van Chainalysis, een blockchain analyse instantie, niet helemaal waar. Uit deze data blijkt dat slechts 0,05% van alle transacties in 2021 gebruikt zijn voor het witwassen van geld. Dit betekent dat $33 miljard wit is gewassen sinds 2017. Als we dit vergelijken met fiat zien we dat dit niks is. De United Nations Office on Drugs and Crime schat dat er voor ongeveer $800 miljard tot $2 biljoen is witgewassen per jaar met fiat, wat ongeveer gelijk is aan 5% van de wereldwijde Bruto binnenlands product

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.