De Russische invasie in Oekraïne brengt op veel vlakken veel onzekerheid met zich mee, onder andere op financieel gebied. Zowel de Russische roebel als de Oekraïense grivna hebben het momenteel erg zwaar. Bovendien zijn er vanuit het buitenland sancties opgelegd aan veel Russische banken. Zo is Apple Pay ondertussen gestopt en (tijdelijk) niet meer te gebruiken voor klanten van deze Russische banken. Dit geldt overigens ook voor Google Pay.

Tal van Russische banken hebben sancties opgelegd gekregen vanuit de Verenigde Staten, waaronder VTB, de tweede grootste bank van Rusland. VTB staat nu op een lijst met andere bedrijven die dergelijke sancties opgelegd hebben gekregen vanuit de V.S. onder andere. Dit wordt gemeld door de de Bank of Russia. Klanten van banken die op de lijst staan kunnen tevens hun betaalpas niet meer gebruiken in het buitenland. Op dag 1 van de invasie hebben Russen gezamenlijk al zo’n $1,3 miljard opgenomen. Dit is het hoogste bedrag sinds het begin van de COVID-19 pandemie. Dat zorgde voor veel lange rijen bij pinautomaten, die na een tijdje grotendeels leeg waren.

Apple heeft overigens niet alleen de Apple Pay functie stopgezet voor deze banken. Zo zijn er ook al apps van Russische banken uit de Apple Store verwijderd. 

Bitcoin om sancties te omzeilen?

De Westerse sancties waar Rusland nu mee te maken heeft zijn niet niks en zullen naar verwachting alleen nog maar toenemen. Er zijn echter manieren om deze sancties te omzeilen en dan moet er met name naar de crypto industrie worden gekeken. Is bitcoin (BTC) de oplossing voor de Russische bevolking? Er zijn experts die denken van wel. Bitcoin en cryptocurrencies zijn namelijk grenzeloos en bieden mogelijk de helpende hand voor Rusland, zo meldt The New York Times.

Gisteren was overigens nog wel te lezen op Crypto Insiders dat Oekraïne verder is met bitcoin adoptie dan het land wat hen nu is binnengevallen. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.