Cryptocurrencies zijn erg populair geworden de afgelopen paar jaar. Helaas zijn ze ook populair bij fraudeurs. Kennelijk is het relatief gemakkelijk om mensen op te lichten via crypto-apps, en de Amerikaanse overheid wil daar wat aan doen. Apple en Google liggen onder vuur omdat ze het scammers wel erg gemakkelijk maken.

Scammen met crypto-apps te makkelijk

Senator van Ohio en Senate Banking Committee-hoofd Sherrod Brown heeft kritiek op de twee technologiebedrijven. In afzonderlijke brieven aan Apple-CEO Tim Cook en aan Google-SEO Sundar Pichai schrijft hij dat er veel ‘neppe’ applicaties in de appwinkels van de twee techgiganten staan die zijn ontworpen om mensen op te lichten. De apps doen zich veelal voor als andere bedrijven door logo’s, namen en andere aspecten van bestaande bedrijven te stelen en te gebruiken in de scam-apps.

Hij haalt aan dat er al honderden investeerders zijn opgelicht met deze apps. Volgens de FBI zou het al gaan om 244 gevallen, met in totaal ongeveer 42,7 miljoen dollar aan buitgemaakte tokens. Eén enkele van deze apps zou volgens de FBI minimaal een twintigtal investeerders hebben opgelicht. Ze hadden simpelweg een mobiele app gemaakt met de naam en het logo van een bestaand handelsplatform.

De senator benadrukt dat het te gemakkelijk is om zulke apps toe te laten voegen in de Google Play Store en in de Apple AppStore. Hij stelt voor om de vereisten aan te passen. Daarvoor moet hij duidelijker voor ogen hebben wat het kwalificatieproces voor apps precies is. Je kunt apps in deze winkels niet zomaar toevoegen. Ze moeten namelijk langs een controlesysteem waarin wordt onderzocht of het verantwoorde software is.

Hoorzitting met Apple en Google

Dat betekent dat er binnenkort wederom een hoorzitting plaats zal vinden tussen de Amerikaanse overheid en Apple en Google. Daarna moet de overheid beter in staat zijn om via deze bedrijven de markt te reguleren. De overheid is hard op weg om criminaliteit met behulp van cryptocurrencies zo goed als onmogelijk te maken.

Onlangs is een oplichter veroordeeld voor een jarenlange gevangenisstraf. De landen in de G20-top willen allemaal meer internationale samenwerking om criminelen die internationaal hun praktijken uitvoeren efficiënter aan te kunnen pakken. De brieven van Brown zijn de volgende stap om te voorkomen dat mensen de dupe worden van de harde groei in cryptocurrencies.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.