De Otherdeed non-fungible token (NFT) verkoop was een groot succes. Toch is er een grote groep deelnemers die boos zijn op Yuga Labs. En dat is wellicht niet zo gek met verhalen van deelnemers die alleen al aan transactiekosten $7.000 aan ethereum (ETH) uitgaven, maar uiteindelijk geen NFT kregen!

De Otherdeed NFT mint verliep niet optimaal

Otherdeed NFT’s zijn onderdeel van een nieuw metaverse-project, ‘The Otherside’ genaamd. Met de NFT mag een eigenaar een stuk land in deze virtuele wereld claimen. Op zondag ging de mint, wat je kan zien als een verkoop, van start.

In enkele uren tijd haalde Yuga Labs, onder andere bekend van de Bored Ape Yach Collection (BAYC) NFT-collectie, honderden miljoenen dollars op. Een groot succes, zou je denken.

Het resultaat was echter een grote gas war op Ethereum. Doordat de interesse in de nieuwe NFT’s zo enorm was, stegen de transactiekosten door het dak. En zelfs als iemand enorme bedragen wilde neertellen om mee te doen aan de verkoop was dit nog steeds geen garantie dat dit lukte.

“Zo’n teleurstelling dat ik mijn 2 NFT’s niet kon bemachtigen … transactie zat 2,5 uur vast en werd geannuleerd … verwachtte geen $7000 aan gas.”

Such a let down not getting to mint my 2 land plots… transaction sat for 2.5 hours straight and canceled… wasnt expecting 7000$ in gas.. and @coinbase really let me down as well, couldnt transfer more eth due to network outages for most centralized exchanges…

— Shoefeelme | pssssd (@shoefeelme) May 1, 2022

Hoge ETH transactiekosten waren deels onnodig

Wat tevens veel als kritiek wordt genoemd is het feit dat het smart contract waarmee men de NFT’s kon claimen, niet geoptimaliseerd was. Zo stond de code voor de eerder voorgenomen “veiling bij afslag” veilingmethode nog in het contract, waardoor de transactiekosten hoger lagen dan nodig. Hoeveel hoger de kosten lagen door het ontbreken van optimalisatie, is lastig te zeggen.

Yuga Labs laat in een reactie op Twitter weten dat het vooral aan Ethereum zelf lag, en dus is het “overduidelijk dat ApeCoin naar zijn eigen chain zal moeten migreren om goed te kunnen schalen.” Deze reactie viel niet bepaald goed.

Als gevolg van de gas war steeg de hoeveelheid vernietigde ETH overigens naar een nieuwe all-time high (ATH). Nooit eerder werd er op een dag zoveel ETH verbrand!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.