Another one bites the dust
Another one bites the dust
And another one gone and another one gone
Another one bites the dust
Hey I’m gonna get you too
Another one bites the dust

Queen – 22 augustus 1980

Het was deze week weer zover – another one bites the dust – met LUNA en UST is in mijn optiek het volgende grote shitcoin-project geïmplodeerd. Miljarden dollars aan waarde is in een kwestie van dagen compleet verdampt. Bitcoin (BTC) maximalisten roepen het al jaren, maar de verleiding blijft, vooral voor nieuwkomers, groot om voor het snelle geld te gaan. Keer op keer bewijst dat zich als het oppakken van dubbeltjes voor de stoomwals. Het gaat goed totdat je struikelt en de stoomwals je platwalst. Soms lijkt het erop alsof iedereen een paar keer hard onderuit moet gaan om te leren dat het alleen om bitcoin draait.

Bitcoin maximalisten in de maak

Het mooie aan de implosie of explosie van shitcoins vind ik dat het de ultieme kweekvijver voor nieuwe bitcoin maximalisten is. De meeste mensen zijn nu eenmaal op zoek naar een manier om snel rijk te worden. Shitcoins zijn een stuk volatieler dan bitcoin en in theorie kun je er sneller geld mee verdienen. Het probleem is dat de technologie alleen maar goed is om digitaal geld te vertegenwoordigen. Alle andere toepassingen zijn naar mijn idee pure onzin. Ik acht het namelijk onmogelijk om dingen uit de fysieke wereld op een blockchain te vertegenwoordigen.

Je kunt een huis of aandelen niet op de blockchain zetten en zelfs als dat kan, is het onlogisch om dat te doen. Aangezien een blockchain geen efficiënte database is en je hierdoor alleen maar extra transactiekosten op je bordje krijgt. Daarbij kun je het Nederlandse kadaster en de vele aandelenbrokers die in ons land actief zijn, denk ik prima vertrouwen. Datzelfde kunnen we niet zeggen over ons geld. Aandelen kun je niet zomaar bijdrukken, maar fiatgeld wordt door de monopolisten onbeperkt bijgedrukt.

Toegegeven is het een beetje kort door de bocht, maar dit is een belangrijke reden waarom de technologie van bitcoin alleen voor geld werkt. In tegenstelling tot het fiat-geldsysteem is bitcoin een geldsysteem dat we vanwege de decentralisatie en transparantie kunnen vertrouwen. Alle andere projecten zie ik in feite als een slap aftreksel van bitcoin en vroeg of laat gaan ze allemaal ten onder. Simpelweg omdat ze niets toevoegen ten opzichte van bitcoin. Vraag jezelf maar eens af welke interessante dingen je nu daadwerkelijk op al die shitcoin blockchains kunt doen. De implosie van het Terra-ecosysteem heeft wat dat betreft wellicht weer een hoop shitcoiners wakker geschud en tot bitcoin maximalisten omgetoverd.

Bitcoiners VS shitcoiners

Een belangrijk verschil tussen Bitcoiners en shitcoiners is dat Bitcoin maximalisten hun bitcoin kopen om het in principe voor altijd vast te houden. Ze zijn niet op zoek naar een exit naar de euro omdat ze verwachten dat bitcoin tot in de eeuwigheid in waarde blijft stijgen. De absolute schaarste en decentralisatie van bitcoin maken het een superieure vorm van geld die langzaam maar zeker al het fiatgeld opslokt. Daarbij zal de koopkracht altijd stijgen als de mensheid vooruitgang blijft boeken. Als de geldhoeveelheid hetzelfde blijft (21 miljoen bitcoin) en de mensheid steeds meer, goedkoper en efficiënter gaat produceren, dan wordt alles uitgedrukt in bitcoin tot in de eeuwigheid goedkoper.

Shitcoiners zitten volgens mij anders in elkaar. Die kopen een project om het zo snel mogelijk voor een dikke winst van de hand te doen. Wat ze zich niet realiseren is dat vrijwel iedereen er op die manier inzit. Het probleem is altijd dat er een moment komt dat er geen ‘greater fool’ te vinden is en de munt compleet instort (zie LUNA). Wees geen greater fool en kom er gezellig bij in het kamp der Bitcoin maximalisten. Het enige kamp dat de technologie mijns inziens echt begrijpt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.