Gister (28 juli) heeft het Amerikaanse ministerie voor Economische Zaken de nieuwe kwartaalcijfers van het de bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten vrijgegeven. Hieruit bleek dat de Amerikaanse economie verder krimpt en dat het bbp met 0,9% verder is gedaald in het tweede kwartaal van 2022.

Er was veel aandacht voor de aankondiging omdat in het eerste kwartaal van dit jaar ook al negatieve cijfers werden gepubliceerd. Toen werd een bbp reductie van -1,6% gepresenteerd. Na de uitgave van de kwartaalcijfers, gaf de Amerikaanse president Joe Biden commentaar.

Volgens economen wordt een economische recessie gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve bbp groei. Volgens deze definitie zit de Verenigde Staten dus nu officieel in een recessie. Na bekendmaking van de cijfers gaf president Biden donderdag een toespraak om de cijfers verder toe te lichten en had hij een opvallende kijk op de recessie.

President Joe Biden ondermijnt recessie

In de speech van Joe Biden was duidelijk dat de Biden-administratie haar best deed om de term recessie te vermijden. De Amerikaanse president Joe Biden bagatelliseerde tijdens zijn toespraak op donderdag in het Witte Huis het sombere economische rapport door erop te staan ​​dat het niet “klinkt alsof” de VS in een recessie is beland. Dit is erg opvallend, met name gezien de officiële definitie die economen al jarenlang hanteren.

Mogelijk wil de president enige paniek drukken die kan ontstaan wanneer een recessie officieel is bevestigd. Al geruime tijd zijn economen, consumenten en bedrijven gespannen en verwachten velen van hen een recessie. Dit hebben we terug kunnen zien in de sterke prijsdalingen in financiële markten afgelopen jaar.

De aanloop naar de nieuwe presidentsverkiezingen begint eraan te komen en een economische recessie zal de kansen van president Joe Biden tot een herverkiezing niet ten goede komen. Mogelijk probeert de huidige Amerikaanse president er alles aan te doen om een recessie te voorkomen en zijn termijn succesvol af te sluiten.

Welk effect had dit op de cryptomarkt?

Na de aankondiging van de bbp cijfers, zagen we ondanks de krimpende economie een stijging in veel aandeelmarkten, maar ook de cryptomarkt. Zo steeg bitcoin (BTC) opvallend tot $24.000. Een mogelijke verklaring voor de koersstijging is het feit dat veel investeerders en traders een nog grotere economische krimp hadden ingeprijsd. Zo zagen we het afgelopen kwartaal de Amerikaanse economie minder hard krimpen dan het kwartaal daarvoor. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.