Maandag klapte de koers van Terra’s UST-stablecoin in elkaar. TerraUSD (UST) is niet in staat om zijn ‘peg’ (koppeling) met de Amerikaanse dollar te behouden. De valutareserves van Terra waren simpelweg niet genoeg meer om de waarde gelijk te houden aan de dollar. Janet Yellen, de Minister van Financiën in de VS, nam gelijk gebruik van de situatie.

Stablecoin-regulaties nu belangrijker dan ooit

De Amerikaanse Financial Stability Oversight Council (FSOC) hield een persconferentie waar naast Jerome Powell (Federal Reserve) en Gary Gensler (SEC) ook Yellen sprak. Ze greep de kans om stablecoins het vuur aan de schenen te leggen. Stablecoins moeten snel gereguleerd worden, aldus Yellen. Ze ziet gebrek aan regulatie op stablecoins als een dreiging voor het financiële systeem.

De minister denkt dat het ‘erg gepast’ zou zijn om tegen het eind van dit jaar met het reguleren van stablecoins te kunnen beginnen. Zij wil een regelgevend kader voor stablecoins door de enorme UST crash. In de persconferentie wordt ook gesproken over hoe stablecoins op dezelfde manier gereguleerd zouden kunnen worden als geldmarktfondsen en bankdeposito’s. Die zijn onderhevig aan vereisten omtrent onderpand en liquiditeit. Verder zijn er limieten op het opnemen en storten van geld in geldmarktfondsen en bankrekeningen. Dat kan voorkomen dat het massaal verschuiven van valuta te veel druk zet op het financiële systeem. Dergelijke maatregelen zijn nu nog afwezig in in de VS omtrent stablecoins.

Naast Yellen zijn er ook politici als Senator Pat Toomey aan het woord, die doorgaans juist zeer positief is over cryptocurrencies en opkomt voor de kleine investeerder.

Financieel fiasco met TerraUSD (UST)

De persconferentie kwam direct nadat de TerraUSD (UST) stablecoin hard onderuit ging. Vandaag is de token nog verder gedaald ten opzichte van de reguliere dollar. Op het moment van schrijven daalt de prijs tot net onder de 30 dollarcent.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de USDC-stablecoin, die dollarreserves bij Amerikaanse banken gebruikt, berust UST op algoritmen die de stabiliteit bewaken. De organisatie achter de stablecoin zette eerder deze maand bitcoin (BTC) op de balans als onderpand. Dit is nu zo hard gedaald in waarde dat de waarde van UST niet meer gegarandeerd kon worden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.