Als we Torsten Sløk, de hoofdeconoom van Apollo, mogen geloven staat de Amerikaanse economie nog een paar maanden van groei te wachten.

De “Financiële Omstandigheden Index” van Bloomberg is stijgende, wat betekent dat het steeds makkelijker wordt om aan nieuw kapitaal te komen. Meestal levert dat een sterke economie op, maar dat brengt ook het gevaar van inflatie met zich mee.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin (BTC) koers?

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Op de korte termijn kan deze ontwikkeling weleens bullish zijn voor de bitcoin koers. Het uitblijven van een recessie kan bitcoin de ruimte geven om verder te stijgen. Zeker als de nieuwe spot bitcoin-ETF’s de huidige kapitaalinstroom van ongeveer 300 miljoen dollar per dag volhouden.

De enige kanttekening die we hierbij moeten plaatsen is dat een groeiende Amerikaanse economie waarschijnlijk ook betekent dat de inflatie een tweede golf krijgt.

Global Inflation Rates… pic.twitter.com/khw3cfmT1B

— Charlie Bilello (@charliebilello) January 15, 2024

Dat zien we echter nu al voorzichtig terug in de data. De bovenstaande tabel van Charlie Bilello toont dat de Amerikaanse inflatie, net als die van enkele andere landen, weer aan een stijging begonnen is.

Mocht de economie sterk blijven of verder groeien, dan kan die inflatie wederom een boost krijgen.

Stijging van de inflatie is gevaarlijk voor bitcoin

Een stijging van de inflatie zou vervolgens weer gevaarlijk zijn voor de bitcoin koers.

Dat betekent namelijk dat er voor de Amerikaanse centrale bank veel minder reden is om de rente te verlagen. De inflatie moet terug naar 2,0 procent of daar tenminste heel dichtbij komen voor de Amerikaanse centrale bank om renteverlagingen te rechtvaardigen.

Op dit moment zet de markt in op 6-7 renteverlagingen in 2024, terwijl de Amerikaanse centrale bank er maar 3 verwacht door te voeren dit jaar.

Die hoge verwachtingen van de markt zitten momenteel in de bitcoin koers en kunnen (als de inflatie inderdaad opleeft en een recessie uitblijft) weleens voor een negatieve verrassing zorgen wat de koers betreft.

Het bericht Amerikaanse economische groei is tweesnijdend zwaard voor bitcoin verscheen eerst op Crypto Insiders.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.