Het National Institute of Standards and Technology (NIST) in de Verenigde Staten heeft onlangs de 20 grootste stablecoins in detail onderzocht. In het rapport dat onlangs werd gepubliceerd kaart het NIST een aantal grote problemen aan die bij veel van deze stablecoins spelen.

In het onderzoek wordt vastgesteld dat van de 20 grootste stablecoins qua marktkapitalisatie, slechts vijf van hen in staat waren om de afgelopen 3 jaar altijd de koppeling met de Amerikaanse dollar te behouden. Deze vijf stablecoins zijn: USDT, USDC, BUSD, DAI en FRAX.

Tegelijkertijd zijn deze vijf stablecoins samen wel verantwoordelijk voor maar liefst 87% van het marktaandeel van stablecoins. Daarnaast is 83% van de grootste stablecoins gedekt door fiatvaluta terwijl slechts zo’n 10% uit algorithmische stablecoins bestaat.

Stablecoins en veiligheid

In het verslag wordt ook aandacht besteed aan andere kwesties omtrent stablecoins, zoals beveiliging en de daarmee samenhangende risico’s. Er werden zelfs mogelijke grote problemen ontdekt, zoals diefstal van onderpand, exploitatie van de onderliggende blockchain, smart contract bugs, en willekeurig of ongeoorloofd creëren van nieuwe stablecoins.

Ondanks de mogelijke overeenkomsten tussen de verschillende soorten stablecoins merkt het rapport op dat elke munt een uniek risicoprofiel heeft. 

“Uit deze veiligheidsanalyse bleek dat twee stablecoins die op markten van derden vrijwel identiek functioneren en de aan- en verkoop van goederen met munten tegen een vaste prijs mogelijk maken, enorm verschillende risicoprofielen kunnen hebben.”

Centralisatie van stablecoins

Niet alleen zijn stablecoin-netwerken soms kwetsbaar voor externe dreigingen, ook kan de hoge mate van centralisatie problematisch zijn. Gezien de belangrijke positie van stablecoins binnen de crypto industrie, bestaat de mogelijkheid om de markt te misbruiken of te manipuleren ten nadele van beleggers, aldus het onderzoek.

Sinds de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk zijn overheden en toezichthouders zich plotseling ook meer gaan richten op stablecoins. Onlangs was nog in het crypto nieuws te lezen dat de Australische overheid mogelijk strengere wetgeving met betrekking tot stablecoins wilde gaan invoeren als direct gevolg van het Terra-debacle.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.