Een paar dagen geleden werd bekend dat de reusachtige Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity Investments pensioenspaarders de optie wil geven om bitcoin (BTC) aan hun 401(k) rekeningen toe te voegen. Dit zou in essentie betekenen dat Amerikanen met bitcoin kunnen sparen voor hun pensioen. Het Amerikaanse Department of Labor heeft echter bekend gemaakt dat zij zich enigszins zorgen maken over dit ambitieuze plan van Fidelity.

Bitcoin pensioen

In een interview met de Wall Street Journal maakte een topfunctionaris van het Ministerie, Ali Khawar, duidelijk dat er behoorlijk wat risico’s kunnen kleven aan het sparen voor een pensioen met bitcoin. Cliënten van Fidelity zouden zeker 20% van hun portfolio in bitcoin kunnen investeren door de nieuwe stap van de vermogensbeheerder.

Volgens Khawar is bitcoin een ‘speculatief activum’. Er bestaat een heleboel hype rondom bitcoin en dit is volgens Khawar niet gewenst bij een pensioenfonds. Deze vorm van sparen zou volgens Khawar juist zoveel mogelijk risicovolle en volatiele investeringen moeten mijden. 

Een ander risico dat door het Labor Department wordt geschetst, is de onzekerheid wat betreft de regelgeving van digitale activa. Khawar woog het gebrek aan consumentenbescherming op dit gebied zwaar en zei dat de nieuwe activaklasse moet ‘rijpen’ voordat mensen er hun spaargeld in zouden moeten stoppen.

Desalniettemin lijkt het Labor Department niet van plan om de plannen van Fidelity te dwarsbomen. Het is volgens Khawar niet de taak van het Ministerie om te bepalen waar Amerikanen wel of niet in kunnen investeren voor hun 401(k). Wel is het volgens Khawar de verantwoordelijkheid van het Ministerie om Amerikanen goed in te lichten over de mogelijke risico’s.

Reactie van Fidelity

Een topman bij Fidelity, Dave Gray, reageerde op het bericht van het Amerikaanse Ministerie. Volgens hem zijn digitale activa een belangrijk onderdeel van de toekomst van de financiële industrie. Hij stelde zelfs dat in de toekomst meer cryptocurrencies dan enkel bitcoin beschikbaar gesteld zullen worden voor pensioenspaarders bij Fidelity.

Het plan van Fidelity zal beschikbaar zijn voor meer dan 20 miljoen Amerikanen. De eerste klant was MicroStrategy, de softwaregigant die bijna 130.000 BTC op zijn bedrijfsbalans heeft staan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.