Een Amerikaanse man is veroordeeld voor het stelen van 712 bitcoin (BTC), ter waarde van ongeveer 21 miljoen dollar op moment van schrijven. Opmerkelijk genoeg stal de man de coins van zijn broer. De dader, genaamd Gary Harmon, pleitte schuldig en zal voor vier jaar achter de tralies verdwijnen. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

Brothers in crime

De broer van Gary, Larry Harmon, werd in 2020 gearresteerd omdat hij een zogenaamde crypto mixer opereerde die connecties had met meerdere illegale darkweb marktplaatsen. Het crypto mix platform Helix was actief tussen 2014 en 2017 en verwerkte transacties ter waarde van maar liefst 350 duizend bitcoins. Na de arrestatie van Larry ‘stal’ Gary de coins van zijn broer. 

Larry pleitte destijds schuldig aan onder andere het witwassen van geld. Ook moest hij een boete van 60 miljoen dollar betalen. Dit was destijds de eerste veroordeling van een crypto mix operator. 

Wat zijn coin mixers?

Coin mixers, of crypto mixers, zijn een voortdurend onderwerp van discussie in crypto land. Het zijn platformen die de herkomst en bestemming van transacties vermommen door meerdere transacties op een hoop te gooien. Voorstanders vinden de platformen cruciaal en belangrijk voor de privacy van crypto gebruikers. Toezichthouders wijzen echter op het gebruik ervan door hackers en andere malafide entiteiten.

Een bekend verhaal is die van Tornado Cash en diens oprichter Alexey Pertsev. In augustus vorig jaar werd Pertsev binnen Nederlandse grenzen gearresteerd. De crypto gemeenschap reageerde destijds woedend op de arrestatie van Pertsev. Het feit dat zijn platform door malafide individuen werd gebruikt was niet zijn fout, aldus de kritiek.

Keer op keer werd zijn voorarrest verlengd, hij zou namelijk vluchtgevaarlijk zijn. De rechter heeft inmiddels echter besloten dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten. Wel zal Pertsev elektronisch gemonitord worden. Op 24 mei zal de volgende hoorzitting plaatsvinden. In totaal heeft de oprichter van Tornado Cash maar liefst negen maanden in voorarrest gezeten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.