Sorare is een non-fungible token (NFT) platform waar gebruikers plaatjes van voetballers in NFT vorm kunnen verhandelen. Veel voetbalclubs en competities werken samen met Sorare en ook de Nederlandse eredivisie-club Ajax heeft een overeenkomst met het platform. Een aantal spelers van Ajax, waaronder Daley Blind en Davy Klaassen, handelen zelfs in de voetbal NFT’s op Sorare. Een paar dagen geleden maakten zij een transactie waar wellicht een verhaal achter zit.

Sorare NFT’s

Zowel Klaassen als Blind hebben twee dagen geleden namelijk een NFT van keeper Maarten Stekelenburg gekocht. Dit terwijl zij een NFT van keeper Andre Onana juist hebben verkocht. Diezelfde dag werd later duidelijk dat tijdens de bekerfinale niet Onana, maar Stekelenburg onder de lat zou staan bij de Amsterdammers. Blind en Klaassen zetten hun NFT plaatje van Onana al te koop voordat dit nieuws naar buiten kwam, dat meldt BNR.

Daarom gaan nu de geruchten dat Blind en Klaassen gehandeld zouden hebben met voorkennis. Uiteraard zou dit een vrij kwalijke zaak zijn, maar het is schier onmogelijk om dit te bewijzen. Erik ten Hag gaf tijdens een persconferentie aan dat  het onwaarschijnlijk is dat spelers voorkennis hadden. Hij maakt namelijk de opstelling op zondagochtend pas bekend.

“Ik zou het niet weten. De opstelling maak ik zondagochtend pas bekend. Kunnen ze hiermee verdienen? Zondag kunnen we de KNVB Beker verdienen.”

Ook de KNVB houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Het gokken door spelers, trainers of andere functionarissen op eigen wedstrijden en competities is namelijk ten strengste verboden. Wel gaf de KNVB aan dat de situatie in het geval van het handelen in NFT’s lastig is.

“Om de integriteit van het voetbal te bewaken is het verboden om geld in te zetten op het resultaat, de voortgang en/of het verloop van een competitie waarin een speler deelneemt”

Regulatie

Over het algemeen zijn de autoriteiten in Nederland, en elders in de wereld, niet bepaald te spreken over Sorare en vergelijkbare platforms. Zo liet de Kansspelautoriteit aan BNR weten dat zij mogelijk een onderzoek gaan starten naar de handel van NFT’s binnen de sport.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.