Sinds januari heeft het Bitcoin (BTC) netwerk er een extra functie bij gekregen, met een tweestrijd binnen de gemeenschap als gevolg. Waar het Bitcoin netwerk oorspronkelijk is gelanceerd als een decentraal alternatief voor het traditionele financiële systeem waar men uitsluitend bitcoins kan versturen en ontvangen, kan de blockchain nu ook worden gebruikt voor het genereren van non-fungible tokens (NFT’s). Sinds de komst van Ordinals is het meedragen van data aan individuele satoshi’s, de kleinste eenheid van bitcoin, razend populair.

Nadat de hype omtrent deze Bitcoin NFT’s eerder deze maand af aan het nemen was, lijkt deze volledig terug te zijn met een nieuw record aan ‘inscripties’ op één dag.

193 duizend nieuwe NFT’s op Bitcoin

Data van on-chain analysebedrijf Glassnode laat namelijk zien dat er onlangs een piek van ongeveer 193.000 inscripties op één dag werden geregistreerd. Sinds de lancering van Ordinals heeft het kunnen genieten van een toenemende populariteit, maar tot enkele dagen geleden was er sprake van een dalende trend wat betreft het aantal dagelijkse nieuwe NFT’s op Bitcoin. De afgelopen dagen maakt deze nieuwe Bitcoin-toepassing echter een ware heropleving mee.

Tijdens de enorme piek van het aantal NFT’s op het netwerk namen deze inscripties maar liefst 40% van het totale aantal transacties in bezit.

De Bitcoin NFT’s worden , in tegenstelling tot de gebruikelijke NFT’s op andere netwerken als Ethereum (ETH), rechtstreeks in de blockchain ingeschreven. Als gevolg neemt het dus een deel van de totale ruimte van een transactieblok in beslag.

Ondanks de enorme hype van de afgelopen dagen en in die zin een ware ‘comeback’ wat betreft het aantal inscripties, is het aandeel van deze NFT’s in de totale blokgrootte alleen maar verder gedaald.

Op tekst-gebaseerde BTC NFT’s

De daling van het aandeel van Bitcoin NFT’s van de totale blokgrootte heeft alles te maken met de stijgende vraag naar op tekst gebaseerde inscripties, die uiteraard minder data in beslag nemen dan afbeeldingen of video’s.

De data wat toegevoegd kan worden aan individuele satoshi’s is namelijk niet alleen beperkt tot afbeeldingen. Unieke inscripties zoals video’s, tekst, audio en gifjes behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Hoewel afbeeldingsinscripties het meest populair waren in de begindagen van Ordinals, lijken de op tekst gebaseerde inscripties de laatste tijd de blockchain te hebben gedomineerd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.