Het aantal ethereum (ETH) whales is gedaald sinds de langverwachte Shapella-update op het netwerk van ongeveer drie weken geleden. Deze hard fork maakte het onder andere mogelijk voor investeerders om hun gestakete ether op te nemen uit de staking contracten.

Deze ontwikkeling suggereert dat grote investeerders wellicht bearish kunnen zijn voor de korte termijn van ethereum.

Steeds minder ethereum whales

Uit data van Glassnode blijkt namelijk dat de hoeveelheid ether op adressen met 1.000 – 10.000 ETH, oftewel de whales, meer dan 14,033 miljoen ETH bedroeg op 1 mei. Op 12 april, de dag dat de Shapella update werd gelanceerd op het mainnet, stond de teller nog op 14,167 miljoen. Een week voor de langverwachte update hadden whales zelfs 14,303 miljoen ETH in bezit: het hoogste bedrag in 2023.

In totaal hebben investeerders volgens beaconcha.in meer dan 1,97 miljoen ETH, ter waarde van ongeveer $3,6 miljard, opgenomen sinds de Shapella-update. Desalniettemin zijn er tot nu toe geen grote veranderingen in de saldi van ETH op crypto exchanges waargenomen.

Correlatie ETH koers en aantal whales

Historisch gezien betekent minder Ethereum whales doorgaans een verhoogd neerwaarts risico voor de ETH prijs. De activiteit van whales fungeert normaal gesproken namelijk als een leidende marktindicator. Het accumuleren van de grote holders gaat dus vaak vooraf aan een prijsstijging, en vice versa.

Op Twitter vroegen we onze volgers wat zij verwachten dat de ETH gaat doen. De resultaten zijn vooral bullishTot op het moment van schrijven gaf zeker 81% van de mensen aan dat zij bullish zijn. Slechts 1 op de 5 mensen verwacht dat de ether koers in de nabije toekomst gaat dalen. Wat denk jij? Laat het ons weten in onderstaande poll!

De @ethereum (#ETH) koers lijkt enige moeite te hebben met de $2.000 te doorbreken. Gaan we dit nog wel doen?

— Crypto Insiders (@CryptoinsidersS) May 3, 2023

De positieve correlatie tussen de ethereum koers en het aantal whales bestond tot maart 2020, oftewel de start van de coronapandemie. Sindsdien wist de koers een enorme stijging in gang te zetten, ondanks een daling in het aantal grootbezitters. Terwijl het aantal whales snel afnam, wist de ETH koers van $110 in maart 2020 tot een recordhoogte van bijna $5.000 te stijgen in november 2021.

Deze negatieve correlatie zette zich voort tijdens de prijsdaling vorig jaar waarin ether tot een koers van bijna $850 zakte. Sindsdien zijn de holdings van de whales met bijna 1 miljoen ETH gestegen en is de prijs van ETH meer dan verdubbeld tot een huidige waarde van bijna $1.900. Deze ontwikkeling duidt op een mogelijke terugkeer van de correlatie.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.