De cryptomarkt bevat vandaag de dag meer dan 17.000 individuele coins. Lang niet al deze coins zijn echter succesvol gebleken. Een groot deel van deze 17.000 cryptocurrencies is over de jaren heen in de vergetelheid geraakt. Zeker 1.700 coins zijn zelfs ‘dood verklaard’. Dat betekent dat deze coins simpelweg niet meer actief zijn doordat de ontwikkelaars het project hebben laat doodbloeden, of dat het hier ging om een scam.

Dode cryptocurrencies

Dat er op dit moment 1.700 dode coins bestaan werd opgemerkt door het crypto analytics platform 99Bitcoins. Op de lijst van inactieve coins staan een paar grote namen zoals BitConnect (BCC), VegasCoin (VEGCOIN) en Storeum (STO). Volgens 99Bitcoins is het voor veel van deze cryptocurrencies onwaarschijnlijk dat zij ooit weer actief worden.

Opmerkelijk is dat een aanzienlijk deel van deze dode coins achteraf niets meer bleken te zijn dan ordinaire scams. BitConnect is hier natuurlijk een uitstekend voorbeeld van. Een paar jaar geleden was BitConnect een grote naam binnen de wereld van crypto, maar uiteindelijk bleek het een groot ponzi scheme te zijn waarin zeker $2 miljard van investeerders werd gestolen.

Een andere coin coin die recent veel in het nieuws kwam is Squid Game (SQUID). Kortstondig kreeg dit project een gigantische hoeveelheid aandacht en de koers steeg astronomisch hard. Plotseling stortte echter alles in elkaar. Het team achter Squid Game was er met al het geld vandoor en het project werd dood verklaard.

Crypto scams

Helaas zijn dergelijke scams nog bijna aan de orde van de dag binnen de crypto industrie. Oplichters maken op grote schaal misbruik van de goedgelovigheid van crypto beleggers. Met mooie woorden en grote beloftes lokken zij deze beleggers naar projecten “die 1000x” zullen gaan. In veel gevallen eindigen investeerders met niets meer dan gebakken lucht en een gat in hun portemonnee.


Op dit moment zijn er ook een aantal projecten aan te wijzen die hoogstwaarschijnlijk in de toekomst ook op de lijst van ‘dode coins’ zullen komen te staan, maar nu nog actief zijn. Een voorbeeld is wellicht SafeMoon (SAFEMOON). Er bestond een tijdje terug ook een reusachtige hoeveelheid hype rond dit project, maar steeds meer berichten komen nu naar buiten dat het hier, wederom, gaat om niets meer dan een scam.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.