Afrika wordt steeds populairder voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Een nieuw onderzoeksrapport van cryptocurrency-exchange KuCoin meldt zelfs dat het aantal crypto gebruikers en transacties in 2021 in Afrika een enorme stijging heeft doorgemaakt.

In landen als Zuid-Afrika, Nigeria, Egypte, Kenia, Tunesië, Marokko, Ivoorkust, Senegal en meer is het aantal transacties met crypto het afgelopen jaar met maar liefst 1.250% tot 2.670% toegenomen. Het is een enorme sprong ten opzichte van 2020, maar het is alsnog maar 2,8% van het wereldwijde totaal.

Het gemiddelde aantal maandelijkse transacties in deze Afrikaanse landen is tussen januari 2021 en januari 2022 met 1.386,7% gestegen, meldt KuCoin. Het aantal gebruikers is ook aanzienlijk toegenomen, met een piek van 2.467,2% in dezelfde periode.

88,5% van crypto transacties zijn internationaal

Afrikanen gebruiken crypto vooral voor internationale betalingen en afwikkelingen, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 88,5% van alle transacties met crypto in Afrika zijn grensoverschrijdende transacties.

Dat komt doordat de transactiekosten van crypto zeer laag liggen ten opzichte van fiatvaluta. KuCoin meldt dat in de meeste gevallen de gebruikers minder dan 0,01% van het totale bedrag betalen aan transactiekosten. Ook kan crypto direct worden overgemaakt; het is vaak een kwestie van enkele milliseconden, zegt KuCoin. Ook hoeven eindgebruikers geen zorgen te maken dat hun tegoeden tijdelijk worden bevroren tijdens het overdragen.

Het heeft ook te maken met het feit dat crypto in Afrika vaak gebruikt wordt om zogeheten “microwerkers” te betalen te midden van de hoge werkloosheid in de regio. KuCoin meldt dat de werkloosheid in Zuid-Afrika momenteel meer dan 34% bedraagt.

Tot slot is volgens het onderzoek speculatie met crypto ook populair, maar dan vooral onder rijke Afrikanen. Johnny Lyu, CEO van KuCoin, zegt:

“De adoptie van digitale activa in Afrika zal exponentieel blijven groeien. Afrikaanse landen hebben momenteel de hoogste adoptiegraad van crypto ter wereld hebben, zelfs hoger dan de grootste regio’s als de Verenigde Staten, Europa en Azië.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.