Uit onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) blijkt dat maar liefst 90% van de centrale banken wereldwijd zogenoemde central bank digital currencies (CBDC’s) onderzoekt, of er al mee bezig is. Daarmee lijkt het erop dat door de centrale bank uitgegeven digitale valuta een onderdeel zullen zijn van de toekomst!

Digitale valuta kunnen pijnpunten oplossen

De BIS vroeg 81 centrale banken naar hun standpunt omtrent het al dan niet lanceren van een CBDC. 90% van hen stelt inderdaad bezig te zijn met dergelijke projecten. 50% zegt daarnaast al bezig te zijn met concrete tests.

Dat 90% hier nu mee bezig is, is een toename ten opzichte van 2019. Toen ondervroeg de BIS 66 centrale banken waarvan destijds 80% zei CBDC’s te onderzoeken. Op dat moment was dat tevens een toename van 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Er zit dus een duidelijke stijgende trend in het aantal centrale banken dat onderzoek doet, of daadwerkelijke tests uitvoert met de digitale valuta.

De reden dat zij dit doen is omdat het verschillende pijnpunten kan oplossen die traditionele systemen nu hebben. Zo legt de BIS uit:

“Wereldwijd is meer dan twee derde van de centrale banken van mening dat ze waarschijnlijk op korte of middellange termijn een CBDC voor particulieren zullen of zouden kunnen uitgeven. Centrale banken beschouwen CBDC’s in staat om belangrijke pijnpunten te verlichten, zoals de beperkte openingstijden van huidige betalingssystemen en de lengte van huidige transactieketens,”

CBDC’s vs. Bitcoin

De grote vraag is natuurlijk of CBDC’s de huidige cryptocurrencies overbodig maken. Dat lijkt onwaarschijnlijk gezien het feit dat de verschillende projecten doorgaans verschillende toepassingen hebben. Ook Bitcoin (BTC) wordt niet overbodig aangezien de moeder der aller cryptocurrencies door geen enkele centrale partij gecontroleerd wordt. Dat is bij CBDC’s uiteraard wel het geval.

Volgens sommigen vormen CBDC’s zelfs een gevaar voor onze financiële vrijheid. Dat staat natuurlijk haaks op waar Bitcoin en andere cryptocurrencies voor staan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.