De centrale bank van Spanje heeft onderzoek gedaan naar het crypto gebruik van Spanjaarden en Europeanen in het algemeen. Daaruit blijkt onder andere dat bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) het meest werden verhandeld binnen de Europese Unie.

€845 miljard aan crypto verstuurd, meer dan in de VS

In het rapport valt te lezen dat het transactievolume over het afgelopen jaar is opgelopen tot maar liefst €845 miljard. 60% daarvan werd uitgevoerd met bitcoin en ethereum, in wat de bank ook wel “niet-gedekte cryptocurrencies” noemt. Gedekte cryptocurrencies, denk daarbij aan stablecoins, waren goed voor 25% van het totaal. Altcoins naast ethereum vertegenwoordigden 15% van de totale waarde die werd verstuurd via cryptocurrencies.

Het totaal kwam dus uit op €845 miljard, en dat is best indrukwekkend. Hiermee lagen de activiteiten hoger dan in de Verenigde Staten, zo stelt de bank:

“In het afgelopen jaar bedroeg het transactievolume in Europa bijna €845 miljard in crypto (4,9% van het BBP, 0,9% van de totale financiële activa), wat neerkomt op 25% van het wereldwijde totaal, meer dan Noord-Amerika.”

Nederland op plek 3

Zoomen we in dan zien we dat Frankrijk veruit het actiefst was. Dat land was goed voor net iets minder dan 20% van het totaal. Op plek 2 vinden we Duitsland, wat niet geheel onverwacht is. Duitsland is bijvoorbeeld ook het land dat de meeste Bitcoin nodes actief heeft. Plek 3 is voor Nederland. We bevinden ons dus in de absolute top binnen de EU.

“Transacties met crypto per land in euro” Bron: Banco de España.

Illegale crypto-activiteiten

Ook keek de bank naar illegale activiteiten met crypto. Het zette uiteen waarvoor crypto het meest gebruikt werd, en dat was vooral voor oplichting (blauw). Ook werd er een hoop gestolen; 31,8% van de illegale activiteiten omtrent crypto draaide om diefstal (rood).

“Uiteenzetting van illegale activiteiten in verband met transacties met crypto in Europe” Bron: Banco de España.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.