Gisteren kwamen oplettende analytici iets opmerkelijks op de Bitcoin (BTC) blockchain op het spoor. Verdeeld over elf transacties werden zeker 11.325 bitcoins verplaatst met een marktwaarde van ongeveer $540 miljoen. Deze bitcoins waren al jaren inactief, maar plotseling kwamen ze weer tot leven. De geruchten gaan dat deze bitcoins verbonden zijn aan een grootschalige diefstal die jaren geleden plaatsvond.

Cryptsy diefstal

Uit on-chain data blijkt dat de bitcoins afstammen uit 2014 en het lijkt erop dat deze bitcoins iets met maken hebben met de beruchte Cryptsy diefstal. Aan het einde van 2015 werd de crypto exchange Cryptsy het slachtoffer van een grootschalige diefstal. Aan het roer van Cryptsty stond CEO Paul Vernon. Destijds was de waarde van deze bitcoins natuurlijk een stuk lager dan dat het nu is.

In januari van dit jaar werd Vernon door het Amerikaanse Ministerie van Justitie aangeklaagd wegens het stelen van zeker $1 miljoen aan cryptocurrencies. Het Ministerie stelt dat Vernon in de periode tussen mei 2013 en mei 2015 grote hoeveelheden crypto valuta heeft gestolen en de geldmiddelen op zijn eigen bank had gestort.

De grote hoeveelheid bitcoins die gisteren plotseling werd verplaatst heeft hoogstwaarschijnlijk met deze diefstal te maken. Volgens Whale Alert lijkt alles erop dat de bitcoins afkomstig zijn van Cryptsy.

The massive amount of activated dormant #BTC in the previous posts are possibly linked to the #Cryptsy hack/theft.

— Whale Alert (@whale_alert) March 29, 2022

In beslag genomen bitcoins

Sinds 2015 zijn de bitcoins niet meer verplaatst. Dit wekt het vermoeden dat mogelijk de Amerikaanse autoriteiten beslag hebben gelegd op de meer dan 10.000 bitcoins. Deze speculatie wordt aangewakkerd door het feit dat niet lang geleden ook plotseling een enorme hoeveelheid bitcoins die werd gelinkt aan de Bitfinex diefstal in het bezit kwamen van de Amerikaanse overheid en tegelijkertijd de Amerikaanse autoriteiten met een aanklacht kwamen.

Hoewel de Amerikaanse rechtsstaat op dit moment dus achter Paul vernon aan gaat, blijft hij nog altijd spoorloos. In 2016 stelde een rapport dat Vernon en zijn vriendin naar China waren gevlucht. Wellicht dat we nooit een antwoord zullen krijgen op dit bijzondere hoofdstuk in de geschiedenis van de crypto industrie.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.