Degenen die bitcoin (BTC) hebben, willen bitcoin kopen of het crypto nieuws scherp in de gaten houden, zal het ongetwijfeld opgevallen zijn: de BTC koers presteert niet al te best. Wat zijn de hoofdredenen voor deze negatieve koersbewegingen? In dit artikel drie mogelijke oorzaken!

1. Rusland valt Oekraïne aan

De eerste reden ligt aardig voor de hand: de Russische invasie van Oekraïne. De invasie begon op 24 februari en dat zorgt natuurlijk voor flinke onrust en onzekerheid op alle markten. Wat echter opvalt is dat de koers in eerste instantie nog aardig wist te stijgen.

Na een snelle dip vlak nadat de invasie werd aangekondigd, begon bitcoin te stijgen. Nadat de koers met 30% was gestegen, werd een piek bereikt vlak onder $45.000. Sindsdien ziet het beeld er echter niet al te best uit. Na de afwijzing bij deze weerstand daalde bitcoin namelijk vrij snel weer met ruim 15% in waarde.

2. Wat gaat de Fed tegen inflatie doen?

Dan naar een situatie die al speelde voor de invasie begon, namelijk de oplopende inflatie. Door de coronapandemie moesten centrale banken wereldwijd alles uit de kast trekken om hun economieën op de been te houden. Zo werd er een hoop geld “bijgedrukt.” Ook werden toeleveringsketens verstoord wat tot verdere problemen leidde. Het resultaat is een oplopende inflatie.

De meeste ogen zijn gericht op de Amerikaanse centrale bank (Fed). Gaat het de rentepercentages opschroeven, zo ja, hoeveel en wanneer? Deze onzekerheid zorgt ervoor dat ook de traditionele markten kwakkelen. Crypto exchange Coinbase noemt dit dan ook een van de dingen die eerst duidelijk moet worden voordat de cryptomarkt kan herstellen.

3. Angst en bitcoin als risicovolle investering

Niet geheel verrassend is het feit dat de angst erg groot is door de geopolitieke gebeurtenissen. De Fear & Greed Index staat op 22 en dat betekent dat er ‘extreme fear’ heerst. Hoe investeerders hiermee omgaan verschilt, de een ziet dit als ideaal moment om bitcoin te kopen, de ander zal liever afwachten aan de zijlijn.

Hoe dan ook is het een interessante periode voor bitcoin. De cryptocurrency zou namelijk op dit moment zijn oorspronkelijke doel kunnen waarmaken; een apolitieke en cesuurbestendige vorm van geld. Eerder was te lezen hoe de CSO van CoinShares verwacht dat bitcoin daarom van een risk-on bezit naar risk-off bezit kan evolueren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.