De bitcoin (BTC) koers is waarschijnlijk het meest besproken onderwerp binnen de cryptowereld. In 13 jaar tijd heeft bitcoin zich opgewerkt van een waardeloze asset tot een financiële asset van wereldformaat. Van een digitale munt die niemand wilde hebben, tot een valuta met een waarde van, op het moment van schrijven, 40.000 dollar per stuk. De grote vraag is natuurlijk wat de bitcoin koers op de lange termijn gaat doen. Hebben we de grootste stijgingen gehad en gaan we naar nul of moet het echte vuurwerk nog komen en betalen we in de toekomst miljoenen per bitcoin. Het eerlijke antwoord is dat niemand het weet en we wat dit onderwerp betreft niets met zekerheid kunnen zeggen.

Het doel van dit artikel is om drie mogelijke scenario’s voor de bitcoin koers in 2024 te bespreken. 2024 belooft een interessant jaar te worden, mede vanwege de volgende bitcoin halving die voor dat jaar op de planning staat.

1. Het meest donkere bitcoin scenario

Te beginnen met het meest donkere scenario voor bitcoin. Zoals je wellicht weet vormt bitcoin een grote bedreiging voor overheidsgeld. De absolute schaarste van bitcoin bewijst al jaren de geldprinters van overheden de baas te zijn. Waar de koopkracht van fiatgeld met het jaar afneemt, doet bitcoin al dertien jaar het tegenovergestelde. Het is mogelijk dat de dreiging voor overheden te groot wordt en ze massaal besluiten om bitcoin te verbieden.

Die kans is klein, aangezien het speltheoretisch erg aantrekkelijk is om bitcoin juist te omarmen als je tegenstanders besluiten het te verbieden. Dat zien we nu voorzichtig gebeuren in de Verenigde Staten na het Chinese verbod op bitcoin van 2021. Maar het behoort tot de mogelijkheden dat alle overheden samenzweren en bitcoin tot de zwarte markt verbannen. In dat scenario verliest de digitale munt waarschijnlijk een hoop waarde en is het maar de vraag wat ervan overblijft.

2. De BTC adoptie gaat gestaag verder

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de adoptie van bitcoin gestaag verdergaat. Na de beslissing van MicroStrategy om bitcoin als reservemiddel op de balans te zetten hebben een aantal (beursgenoteerde) bedrijven hetzelfde gedaan. In 2021 kwam daar met El Salvador ook een eerste land bij. Tijdens Bitcoin 2022 werd aangekondigd dat ook Madeira (Portugal) en Prospera (Honduras) die kant opgaan en dat men in Mexico over hetzelfde nadenkt.

De absolute schaarste van bitcoin blijft waarschijnlijk individuen, bedrijven en landen aantrekken. Gaan we op deze manier door richting 2024, dan is het goed mogelijk dat we in 2024 een bitcoin koers van 100.000 dollar aantikken. Al blijft de markt een onvoorspelbaar beestje en kunnen centrale banken met een strikt monetair beleid wat roet in het eten gooien.

3. Landen en bedrijven vallen over elkaar heen om bitcoin te adopteren

In het meest zonnige scenario voor bitcoin breekt er een ware gekte uit onder bedrijven en landen om de digitale munt te adopteren. Een snelle adoptie van Mexico heeft de potentie om dit scenario in werking te laten treden. Mexico is één van de grootste economieën ter wereld en kan veel individuen en bedrijven over de bitcoin-streep trekken.

Mocht dit gebeuren en als er voor 2024 een ware gekte ontstaat, dan kan de koers zomaar richting de 250.000 tot 350.000 dollar schieten. Persoonlijk acht ik een dergelijk scenario echter zeer onwaarschijnlijk. Maar als we iets hebben geleerd van de afgelopen jaren in bitcoin, dan is het dat alles mogelijk is.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.