De bitcoin (BTC) crash van de afgelopen dagen heeft voor een flink bloedbad gezorgd bij handelaren. In totaal zijn er de afgelopen 24 uur namelijk meer dan 1 miljard dollar aan posities geliquideerd. Dat blijkt uit data van Coinglass.

Crypto traden met hefboom

Het handelen met een margin geeft handelaren de mogelijkheid om met een hefboom te handelen. Dat houdt in dat men met een grotere positie kan handelen door geleend geld in te zetten. Denk dan bijvoorbeeld aan een hefboom van 5x; wanneer je met €100 investeert is je positie met deze hefboom €500. Mocht de koers stijgen dan zouden de winsten natuurlijk groter zijn in vergelijking met als je met €100 zou investeren. Ook kan men short gaan als men dalingen verwacht.

Wel is het handelen met een hefboom hierdoor extreem risicovol. Prijsschommelingen, zoals die van de afgelopen dagen, kunnen een enorme impact hebben wanneer je met een hefboom handelt. Mocht jouw benodigde margin om de trade aan te gaan niet meer toereikend zijn, kan een exchange zoals FTX je positie sluiten. Dit om te voorkomen dat jij als trader niet in de min gaat.

$1,1 miljard aan futures posities geliquideerd

En dat is precies wat er gisteren op grote schaal is gebeurd. Doordat een grote groep handelaren blijkbaar verwachtte dat bitcoin en andere koersen een stuiter zouden maken, maar deze stuiter op dat moment uitbleef, zijn hun posities gesloten. Het gaat in totaal om maar liefst $1,1 miljard aan posities!

De meeste liquidaties vonden plaats op de Okex exchange. Daar werden $313 miljoen aan posities geliquideerd, waarvan 81% long waren, oftewel dat waren posities van traders die een stijging verwachtten. Ook op Binance en FTX werd pijn geleden, met respectievelijk $269 miljoen en $175 miljoen aan liquidaties. Ook daar was de overgrote meerderheid long.

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij meer leren over het traden van crypto en het analyseren koersen? Word lid van Crypto Insiders Premium en kom de eerste 30 dagen helemaal gratis een kijkje nemen! Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.